close
20 Ritzscreens van Hell

Zijn gebouwen in Europa klaar voor meer hittegolven?

15-06-2020

ES-SO, de Europese organisatie voor zonwering, publiceerde recent een interessant artikel over de noodzaak van zonwering in commerciële gebouwen en woningen. In de afgelopen jaren heeft de snelle opwarming van de aarde namelijk gezorgd voor meer hittegolven en extreme temperaturen veroorzaakt. "Alleen al in Europa zijn hittegolven minstens vijf keer zo waarschijnlijk", stelt Damian Carrington, milieu-redacteur in The Guardian afgelopen zomer.

Hittegolftemperaturen zijn ongeveer 4°C warmer dan een eeuw geleden, zeggen wetenschappers. In maart 2020 lag de gemiddelde temperatuur bijna twee graden Celsius boven het gemiddelde van 1981-2010, volgens de Copernicus Climate Change Service van de EU. Zijn de gebouwen in Europa klaar om de inwoners te beschermen tegen deze extreme hitte? Zo ja, zal dat dan op een kosten- en vooral energie-efficiënte manier gebeuren?

Het is in Nederland ook geen onbekend fenomeen meer: zomers beginnen eerder en duren mogelijk langer. De temperaturen gaan ook steeds vaker de lucht in. Van deze hoge temperaturen is bekend dat ze ouderen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen hard treffen, maar ook jongere generaties zijn op zoek naar meer comfort en een gezonde leefstijl binnenshuis.

Architecten, ingenieurs en bouwbedrijven streven naar energie-efficiënte oplossingen om het klimaat binnen te beheersen en overheden beginnen de negatieve impact van oververhitting in gebouwen te erkennen. In de toekomst zullen duidelijke richtlijnen de sleutel zijn tot het koelen van gebouwen op een kosten- en energie-efficiënte manier.

Volgens ES-SO, de Europese organisatie voor zonwering, is het antwoord duidelijk: "zonwering zal een sleutelelement moeten worden van elk gebouw in Europa om oververhitting in de toekomst te voorkomen. Zonnewering is de meest kosteneffectieve oplossing op de markt en heeft een directe impact op de gezondheid, het comfort en de besparing op energie.

"Alleen al in Europa zijn hittegolven minstens vijf keer zo waarschijnlijk, zonwering zal cruciaal worden!"

Eenvoudig maar doeltreffende zonwering

Zonwering is de term die we gebruiken om de externe- en interne systemen te identificeren die oververhitting voorkomen door de hoeveelheid warmte en zonlicht die door ramen en glazen gevels binnendringt te regelen. Het mechanisme van zonwering is zo oud als de oude Egyptische, Islamitische en Perzische culturen. In de loop der jaren zijn er vele innovatieve oplossingen voor zonwering zoals jaloezieën, zonneschermen, ritsscreens, etc. ontwikkeld, en de vernieuwers hebben een volwassen zonweringsindustrie opgebouwd die vandaag de dag honderdduizenden mensen over de hele wereld tewerkstelt.

Alleen al in Europa werken ongeveer 400.000 mensen in de zonweringsindustrie. Deze gespecialiseerde productie-industrie die naast de bouwsector opereert, bestaat uit vele wereldwijde spelers op het gebied van hoogtechnologische stoffen, gemotoriseerde besturingen en domotica tot producenten van het eindproduct zelf, om er maar een paar te noemen.

Bereken de impact van de warmte

Om de directe impact op de warmte- en lichttransmissie te berekenen hebben de belangrijkste spelers in de zonweringsindustrie samen met ES-SO een gedetailleerde database en een berekeningsmodel ontwikkeld, genaamd ES-SDA. De Europese database bestaat uit gevalideerde en collegiaal getoetste gegevens over zonwering volgens de CEN/ISO-normen.

Deze tool helpt experts in zonwering om de bouwsector nauwkeurig te adviseren over de juiste keuze van geautomatiseerde zonwering en de impact op het klimaat binnen van het toekomstige gebouw. De tool kan gevallen zoals een flat in een oud verbouwd kantoorgebouw in Noord-Londen vermijden, waar de bedrijfstemperaturen tijdens een warme septembermaand een brandende 47,5°C zouden bereiken zonder enige zonwering. Door het gebruik van zonwering zoals bijvoorbeeld jaloezieën en screens zou dit gereduceerd zijn tot een meer aanvaardbare 28°C.

Voorkomen is beter dan genezen

Geautomatiseerde zonweringssystemen voorkomen dat ruimtes opwarmen; ze vermijden de noodzaak van kunstmatige koeling, waardoor je het verbruik van energie kunt beperken en dragen ook bij aan een groter comfort in alle weersomstandigheden. De hoeveelheid energie die we wereldwijd gebruiken om gebouwen te koelen, is echter sinds het jaar 2000 verdubbeld en zonder efficiëntiewinst zou zelfs dit niveau tegen 2050 weer kunnen verdrievoudigen. Tegen welke prijs? Hogere rekeningen voor energie? Of nog erger, het niet bereiken van onze klimaatdoelstellingen?

Bij regelmatige hittegolven en extreme temperaturen zal zonwering een essentieel element zijn om te voorkomen dat gebouwen op een energie-efficiënte manier oververhit raken. ES-SO wil de positieve impact van slimme oplossingen voor zonwering op het beheer van het klimaat binnen bevorderen en zo de ambitieuze beloftes van de EU op het gebied van energie-efficiëntie ondersteunen. Volgens een studie van ES-SO in 2015, kan zonwering 22% besparing op energie opleveren en de CO2-uitstoot van gebouwen in Europa met 137 Mt per jaar verminderen.

Bron artikel zonwering en extreme hitte: http://es-so.com/