close
Dynamische zonwering ritsscreens

Investeren in je woning: Het belang van dynamische zonwering

28-06-2021

Meer dan ooit investeren we in onze huizen en tuinen en proberen we deze duurzamer, comfortabeler en mooier te maken. Het klimaat van je woning speelt een belangrijke rol in de duurzaamheid en het comfort. Het klimaat van je woning is namelijk o.a van invloed op je energielevel, humeur en daarnaast op de mate van energieverbruik en de daarbij behorende rekening. In deze blog leggen we je uit wat dynamische zonwering is en waarom dit type zonwering een steeds belangrijke rol speelt in het verduurzamen en comfortabeler maken van je woning.

Wat is dynamische zonwering?

Onder dynamische zonwering vallen producten die enerzijds een zonwerende functie hebben en daarnaast dynamisch/beweeglijk zijn. Het dynamische element van dit type zonwering houdt in dat de zonwering handmatig of elektrisch geopend of gesloten kan worden, dit speelt een belangrijke rol in de effectiviteit van het product. Voorbeelden van dynamische zonwering zijn ritsscreens en rolluiken.

De tegenhanger van dynamische zonwering is statische zonwering, statische zonwering zorgt voor een permanente wering van de zon en kan niet geopend en/of gesloten worden. Voorbeelden van statische zonwering zijn zonwerend glas, overstekken en vaste lamellen.

Waarom dynamische zonwering?

Met dynamische zonwering kun je niet alleen de warmte en kou effectief buiten de deur te houden. Door de zonwering op de juiste momenten te openen kun je op koude winterdagen juist profiteren van warmte van de zon en aan het einde van een warme zomerdag laat je juist de verkoelende wind haar werk doen. Op deze manier kun je in de winter besparen op stookkosten en hoeft de airco ’s zomers minder te koelen.

Geautomatiseerde dynamische zonwering

Om optimaal te kunnen profiteren van dynamische zonwering kan je gebruik maken van geautomatiseerde programma’s. Aan de hand van een smartphone kunnen programma’s voor het openen en sluiten van de zonwering worden ingesteld. Dit zorgt ervoor dat je ook op de momenten dat je niet in gelegenheid bent optimaal gebruik maakt van jouw zonwering.

Ben je ’s ochtends vroeg van huis? Mogelijk is jouw woning op dat moment nog aan het afkoelen van de voorgaande zomerdag. Met een automatisch programma zorg je ervoor dat de ritsscreens of rolluiken pas op een later moment voor de ramen zakken.

Voorbeeld zomerdag

Tijd

Omlaag / omhoog

Doel

10.00 uur

Screens/rolluiken omlaag

Weren buitentemperatuur / koel houden in huis

21:20 uur

Screens/rolluiken omhoog

Profiteren buitentemperatuur / huis afkoelen

Voorbeeld winterdag

Tijd

Omlaag / omhoog

Doel

12:00 uur

Screens/rolluiken omhoog

Gebruiken buitentemperatuur / zonnewarmte

16:30 uur

Screens/rolluiken omlaag

Weren buitentemperatuur / isolatie tegen kou

Meer informatie

Wil je meer informatie over ritsscreens of rolluiken van Verano®? Vraag gratis brochures aan of bezoek een Verano® partner bij jou in de buurt.

Gratis brochure arrow-right