close
Dynamische zonwering ritsscreens

Investeren in je woning: Het belang van dynamische zonwering

28-06-2021

Meer dan ooit investeren we in onze huizen en tuinen en proberen we deze duurzamer, comfortabeler en mooier te maken. Het klimaat van je woning speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in de duurzaamheid en het comfort.

Het klimaat van je woning is namelijk o.a. van invloed op je energielevel, humeur en daarnaast ook op de mate van je verbruik in energie en de daarbij behorende rekening. In deze blog leggen we je uit wat dynamische zonwering is en waarom dit type zonwering een steeds belangrijke rol speelt in het duurzaam en ook comfortabeler maken van je woning.

Wat is dynamische zonwering?

Onder dynamische zonwering vallen producten die enerzijds een zonwerende functie hebben en daarnaast dynamisch of ook beweeglijk zijn. Het dynamische element van dit type zonwering houdt in dat je de zonwering zowel handmatig of elektrisch kan openen of sluiten, dit speelt bijgevolg een belangrijke rol in de effectiviteit van het product. Dynamische zonwering is bijvoorbeeld ritsscreens en rolluiken.

De tegenhanger van dynamische zonwering is statische zonwering. Statische zonwering zorgt voor een permanente wering van de zon en deze kan je bijgevolg niet openen en of sluiten. Statische zonwering is bijvoorbeeld zonwerend glas, overstekken en vaste lamellen.

Waarom dynamische zonwering?

Met dynamische zonwering kun je niet alleen de warmte en kou effectief buiten de deur te houden. Door de zonwering op de juiste momenten te openen kun je op koude dagen juist ook profiteren van warmte van de zon. Aan het einde van een warme dag in de zomer laat je juist de verkoelende wind haar werk doen. Op deze manier kun je in de winter besparen op kosten voor stookolie en hoeft de airco tijdens de zomer eveneens minder te koelen.

Geautomatiseerde dynamische zonnewering

Om optimaal te kunnen profiteren van dynamische zonwering kan je natuurlijk ook gaan gebruik maken van geautomatiseerde programma’s. Aan de hand van bijvoorbeeld een smartphone kun je programma’s voor het openen en sluiten van de zonwering instellen. Dit zorgt ervoor dat je ook op de momenten dat je niet in gelegenheid bent optimaal gebruik maakt van jouw zonwering.

Ben je in de ochtend al vroeg weg van huis? Mogelijk is jouw woning op dat moment dan nog aan het afkoelen van de voorgaande dag. Met een automatisch programma zorg je ervoor dat de ritsscreens of rolluiken pas op een later moment voor de ramen zakken.

Voorbeeld dag in de zomer

Tijd

Omlaag / omhoog

Doel

10.00 uur

Screens / rolluiken omlaag

Weren buitentemperatuur / koel houden in huis

21:20 uur

Screens / rolluiken omhoog

Profiteren buitentemperatuur / huis afkoelen

Voorbeeld dag in de winter

Tijd

Omlaag / omhoog

Doel

12:00 uur

Screens / rolluiken omhoog

Gebruiken buitentemperatuur / zonnewarmte

16:30 uur

Screens / rolluiken omlaag

Weren buitentemperatuur / isolatie tegen kou

Meer informatie over onze buitenzonwering?

Wil je toch graag nog wat meer informatie over screens en of rolluiken van Verano? Vraag gratis brochures aan of bezoek een Verano partner bij jou in de buurt.

Gratis brochure met verdeler hier aanvragen! arrow-right