Zonnescherm zonnetent zonneluifel zonwering lezen Heeswijk

Zonwering versus airco: enkele verschillen in kaart gebracht

24-02-2020

Zonwering zal in de toekomst belangrijker en belangrijker worden want de laatste jaren hebben we in België steeds te maken met extremere zomers. Hittegolven zijn zeker geen toeval en volgen elkaar zeer snel op. Tijdens dergelijke periodes is het belangrijk om voldoende te drinken en om verfrissing op te zoeken. Verfrissing in huis wordt stilaan een noodzaak. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een leuk zwembad, airco, zonwering, etc. Je noemt het maar op. In onderstaande blog zullen we een zonnewering vergelijken met airco.

1. Koeling van jouw woning

Hier is er best een groot verschil tussen airco en zonwering. Airco zuigt voortdurend de warme lucht weg terwijl buitenzonwering of binnenzonwering zorgt dat de warmte niet binnen kan. In dat opzicht is zonwering best een pak meer ecologisch dan airco, want er is geen voortdurende nood aan elektriciteit.

2. Prijsverschil zonwering versus airco

Zowel bij airco als bij zonwering heb je verschillende mogelijkheden qua prijzen. Vaste airco is duurder dan mobiele airco. Net zoals een lamellendak meer kost dan enkele screens.

Het grote verschil zit hem opnieuw in het feit dat buitenzonwering of binnenzonwering veel economischer is. Doordat er geen energie nodig is, zal je voor je airco op lange termijn al snel een pak duurder uitkomen. Verder is zonwering ook relatief vriendelijk in onderhoud en gaat zeker even lang mee dan een airco.

3. Wat met jouw gezondheid

Opnieuw een groot verschil. Waar zonwering zal zorgen dat er minder geluid is, zorgt een airco juist voor meer geluid. Als je wil gaan slapen en rust wil, dan is airco dus zeker niet de beste keuze.

Van airco ga je ook snel hoesten en niezen. Dit komt omdat er bij de circulatie van de lucht van een airco zich vaak meer virussen en bacteriën kunnen verspreiden.

4. Verschil in gevoelstemperatuur zonwering versus airco

Zoals eerder vermeld blaast airco letterlijk koude lucht in de woning. Terwijl je met zonwering een daling hebt van de bestaande temperatuur in de woning. De overgang verloopt bijgevolg aangenamer bij zonwering.

We denken dat bij extreme hitte een combinatie van airco en goede zonwering hier een oplossing kan zijn. Als je goede zonwering geïnstalleerd hebt, dan zal je minder moeten bijkoelen met airco.

5. Welke mogelijkheden met zonwering en met airco?

Airco heeft 1 doel en dat is zorgen voor afkoeling. Zonwering daarentegen heeft naast een aangenamere temperatuur, nog heel wat extra’s te bieden:

  • Controle over de warmte in jouw huis, maar ook over de inval van het licht.
  • Bescherming tegen schadelijke Uv-straling.
  • Een verhoging van de privacy.
  • Mooie daling van jouw rekening voor energie.
  • Een mogelijk betere EPC-waarde van jouw huis.
  • Beter beschermd tegen diefstallen of pogingen tot inbraak.

Welke types zonwering zijn er?

Bij Verano maken we onderscheid tussen:

Zonwering voor tuin en terras

Zonwering voor de gevel

Raamdecoratie of ook wel binnenzonwering

Met de juiste zonwering of raamdecoratie geef je een mooie meerwaarde aan je huis. Het is een investering die zich snel terugbetaald. Met een goede zonwering kun je rekenen op meer privacy, minder verbruik van energie en meer bescherming tegen diefstal.

Als je graag meer info wenst, vraag dan zeker een brochure aan of bezoek onze toonzaal in Neder-Over-Heembeek.

Download één van onze brochures met verdeler arrow-right