Het aantal mensen met huidkanker neemt jaarlijks nog steeds schrikbarend toe. In 2018 is bij circa 70.000 Nederlanders huidkanker geconstateerd (cijfers IKNL). Een van de belangrijkste oorzaken van huidkanker is de overmatige blootstelling aan uv-straling. Mensen komen voornamelijk in aanraking met deze schadelijke Uv-straling via de zon of de zonnebank.
Verbranding door de zon is een reactie van je huid op uv-straling. Een lichte verbranding geeft een rode of roodbruine huid met een lichte zwelling. Bij een ergere verbranding wordt de huid ook pijnlijk. In de opperhuid gaan dan veel cellen dood. Hierdoor gaat de huid na een aantal dagen vervellen, in extreme gevallen kunnen er ook blaren ontstaan. Wanneer men als kind veel verbrand kan dat de kans op huidkanker op latere leeftijd enorm vergroten
Handen ineen slaan
Eerder dit jaar besloten het KWF en Verano de handen ineen te slaan om vanaf 2020 het bewustzijn met betrekking tot de schadelijke gevolgen van blootstelling aan de zon te vergroten.
Als start van een samenwerking met het KWF heeft de afdeling marketing donderdag 14 november jl. een bezoek gebracht aan het Antoni van Leeuwenhoek onderzoeksinstituut (NKI) in Amsterdam.
Immuuntherapie
Na een kort welkom in het Piet Borst auditorium werd de middag afgetrapt met een lezing over de rol van T-cellen in immuuntherapie tegen kanker. In korte tijd werden de luisteraars door Feline Dijkgraaf (PHD student) meegenomen in het onderzoek hoe cellen zich ontwikkelen en hoe ze abnormale cellen in weefsels kunnen opsporen en uitschakelen. Deze kennis kan aangrijpingspunten bieden om immuuntherapie tegen kanker te verbeteren. De vele vragen die volgden waren het bewijs van de betrokkenheid van het luisterende publiek.
Pathologie
De middag werd voortgezet met een rondleiding naar keuze. De bezoekers van Verano® kozen voor de afdeling Pathologie. Hier werden zij meegenomen door het gehele proces van onderzoek naar verdachte celdelingen in het weefsel van de patiënten. De bezoekers kregen een goed beeld van het arbeidsintensieve onderzoek dat in de meeste gevallen leidt tot een betrouwbare diagnose. Zo werden zij verteld over het prepareren van weefsel voor de telescoop en kregen ze een indruk van de gedisciplineerde werkprocessen.
Na afloop van de rondleidingen was er genoeg stof tot na praten in het restaurant op locatie. De bezoekers keerden huiswaarts met een extra dosis motivatie om de samenwerking met het KWF in 2020 tot een succes te maken.
Campagne 2020
Benieuwd hoe wij het KWF in 2020 gaan steunen? Blijf onze website en sociale media pagina’s volgen. In het voorjaar van 2020 volgt er nieuwe informatie!
Zo kan je rustig thuis de mogelijkheden bekijken!
Download hier jouw brochure