close
Banner Gelenkarmmarkise Heeswijk

Alles wat je moet weten over het doek van een zonnescherm

20-08-2020

Het zonwerende doek is de drijvende kracht achter je zonnescherm, zonnetent, knikarmscherm of zonneluifel. Het doek van je zonnescherm beslaat de gehele oppervlakte van het scherm en heeft daarbij de taak om het invallende licht te weren. Is het doek van je zonnescherm aan vervanging toe, sta je op het punt om het zonnescherm doek een schoonmaakbeurt te geven of wil je juist meer weten over de eigenschappen van de doeken? Lees hier dan snel verder!

Functie van zonnescherm doeken

Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat ultraviolette straling het natuurlijke verouderingsproces versnelt. Afhankelijk van de dichtheid van het weefsel en de kleur van het zonnescherm doek worden stralen van de zon weerkaatst, opgenomen en doorgeven zodra deze het doek raken. Doeken met een lichte kleur bieden een minimale UV-bescherming van 95%, donkere doeken voor zonneluifels als zonwering kunnen tot wel 100% UV-bescherming bieden. Daarnaast verminderen doeken ook de kans op een verblindingseffect dat op kan treden door een te grote intensiteit van het licht in je tuin of op je terras.

Eigenschappen van de doeken

Collecties voor de doeken voor zonneschermen laten we met de grootste zorg ontwikkelen, toch kan het voorkomen dat er verschijnselen in het zonwerende doek optreden. Ondanks de beste productie-, verwerkings- en confectie-technieken zijn deze verschijnselen niet te vermijden en blijft de waarde van het zonwerende doek onverminderd. Waar moet je precies aan denken?

Knikvouwen in een zonnescherm

Bij lichte doekkleuren kunnen er in de knik van het zonnescherm pigmentverschuivingen ontstaan bij de confectie van de doeken. Knikvouwen in een zonnescherm zien er donker gekleurd uit als je het doek tegen het licht houdt.

Krijtstrepen in een zonnescherm

Bij het verwerken van gefinishte doeken kunnen, zelfs met de grootste zorgvuldigheid, lichte strepen ontstaan in de zonnewering. Deze strepen noemen we krijtstrepen.

Golven in zonneschermen

In de buurt van de zomen en naden, kunnen door de dubbele lagen doek verschillende wisseldiktes op de doekrol ontstaan. Hierdoor kunnen stof-spanningen ontstaan in het zonnescherm met golven tot gevolg.

Regenbestendigheid van een zonnescherm

Doeken in de Trend- en Urban kleuren van Verano zijn waterafstotend geïmpregneerd. Dit zorgt er bijgevolg voor dat ze bij een minimale doekhelling van 14 graden tegen een kleine bui bestand zijn. We adviseren het zonnescherm zo min mogelijk nat te laten regenen. Is het doek van de zonneluifel onverhoopt toch nat geregend? Laat het dan eerst goed drogen voordat je het zonnescherm weer sluit.

Zonneluifel doeken schoonmaken

Start met het verwijderen van los vuil met bijvoorbeeld een borstel of stofzuiger. Vlekken in het doek van het zonnescherm verwijder je gemakkelijk met bijvoorbeeld wat lauw water en een schoonmaakmiddel. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, dit zou namelijk de finish-laag van je zonnescherm doek aan kunnen tasten. Spoel het doek na met lauw water zodat er geen zeepresten achterblijven.

Door de wasbeurt van het doek gaat en kan een deel van de impregneer laag verloren gaan. Droog daarom het doek volledig af en breng een nieuwe laag impregneer spray aan zodat het doek van de zonnetent weer bestand is tegen vuil en vocht. ben je van plan het hele zonnescherm een schoonmaakbeurt te geven? Lees dan hier verder.

Zonneluifel doeken vervangen

Indien je zorgvuldig met het doek van je zonnescherm omgaat, kun je er jaren probleemloos van genieten. Door het verwijderen van vuil, het tijdig sluiten bij een bui en het laten drogen bij vocht kun je de levensduur van het doek eveneens enorm verlengen. Bovendien heb je 5 jaar garantie op de doeken voor bijvoorbeeld zonneschermen uit de collectie van Verano.

Mocht het doek van je zonnescherm onverhoopt toch aan vervanging toe zijn. Dan is dat mogelijk. Het doek van de zonneluifel is bevestigd aan de doekbuis en aan de voorlijst door middel van kunststof doekpezen. Indien je het doek van je zonnescherm gaat vervangen, adviseren we je hulp in te schakelen van een specialist bij jou in de regio.

Gratis brochure met verdeler aanvragen arrow-right