close
Zonwering of zonwerend glas

Daarom biedt zonwering meer mogelijkheden dan zonwerend glas

30-09-2021

Ondanks de enorme toename van het aantal mensen dat de afgelopen periode regelmatig thuis is gaan werken brengen we nog steeds enorm veel tijd door op het kantoor. Een prettige kantoor zorgt ervoor dat mensen zich comfortabel voelen, goed gehumeurd zijn, productief zijn en ook energiek blijven.

Twee essentiële onderdelen van een prettig kantoor zijn het klimaat en het lichtplan. Zo houdt de juiste temperatuur je energiek en zorgt voldoende licht voor een prettig humeur en ook een hogere productiviteit. Volgens onderzoek* zorgt voldoende licht tijdens de dag zelfs voor:

  • 5-14% hogere toetsscores
  • 20-26% snelle leervermogen
  • 18% hogere productiviteit
  • 15-40% toename van verkopen in retail

Zowel zonwering als zonwerend glas kunnen bijdragen aan een verbeterd klimaat op kantoor maar als je inzoomt op beide toepassingen blijken deze toch belangrijke verschillen te hebben.

Zonwerend glas

De toepassing van zonwerend glas zorgt ervoor dat je een deel van het invallende zonlicht en ook de daarbij behorende warmte kunt gaan weren. Deze 2-in-1 toepassing van glas lijkt daarom een effectieve manier om het klimaat en het licht in een kantoor te controleren. Zonwerend glas is echter statisch, dit betekent dat deze toepassing te allen tijde dezelfde werende ‘dienst’ levert. Met zonwerend glas kun je niet inspelen op wisselende weersomstandigheden en profiteer je dus niet van:

  • Natuurlijke warmte van de zon in de winter.
  • Natuurlijke lichtinval voor het welzijn van mensen.

Bovengenoemde nadelen van zonwerend glas zorgen ervoor dat je minder gemakkelijk kunt besparen op stookkosten in het winterseizoen en dat er ook meer kunstlicht nodig is om ervoor te zorgen dat kantoorgebruikers genoeg licht consumeren.

Dynamische zonwering

Dynamische zonwering is zonwering die men kan openen en sluiten. Bijgevolg kan je veel gerichter inspelen op de kenmerken van het buitenklimaat. Een goed voorbeeld van dynamische zonwering zijn onder andere ritsscreens. Deze screens die verticaal bewegen beschikken over een doek dat tot wel 86% van de warmte kan weren en ook tot wel 98% van het invallende zonlicht kan weren.

Een van de belangrijkste voordelen van deze dynamische zonwering is dat men deze dus kan openen en sluiten. Zo kan je een ruimte gaan beschermen tegen vervelende schitteringen van de zon maar kan er toch voldoende licht binnenkomen. Een geautomatiseerd programma kan er daarnaast bij helpen om optimaal te profiteren van de zon. Tijdens de winter kan je jouw kantoor bijvoorbeeld opwarmen door de straling van de zon.

Zonwering versus zonwerend glas

zonwerend glas

zonwering

Type

Statisch

Dynamisch

Warmte

Bescherming tot 77%

Bescherming tot 86%

Lichtinval

Bescherming tot 59%

Bescherming tot 98%

Extra-Profiteren van de zon 's winters

*https://www.worldgbc.org/

Meer weten over onze zonnescreens?

Graag een zonwering kopen, maar je bent er toch nog niet helemaal uit? Geen probleem! Neem alvast contact met ons op om een brochure aan te vragen of voor een vrijblijvende offerte via één van onze verdelers. Zij denken graag met je mee en geven je ook graag advies op maat! Je vindt jouw dichtste partner hier.