close
002 Jaloezieen Van Stratumkopie Schaduw

De strijd tegen de hoge energierekening

21-01-2019

Stel je voor, dat je elk jaar geld bespaart op je rekening voor energie via zonwering… Wat zou jij na een aantal jaar van dit geld gaan doen? Ga je dit keer wat verder op vakantie of wat vaker een weekendje weg? Of ga je nu toch maar eens die investering doen aan het huis, waar jullie het al zo lang over hebben?

Stop met het je alleen maar voor te stellen en begin serieus met het besparen op je rekening voor energie. De rekening voor energie is de minst prettige uitgave post van al je uitgaven. Veel mensen betalen deze rekening dan ook zonder deze eerst eens grondig door te nemen. Dit komt onder andere doordat de energierekening ook een van de meest ingewikkelde rekeningen is om te controleren. Maar het is toch zeker de moeite waard om dit een keer te doen. Er valt namelijk jaarlijks veel te besparen op je energierekening! Door bewust met energie om te gaan houd je veel geld over. Energie besparen zal de komende jaren extra relevant zijn door het energieakkoord wat eind 2017 is gecommuniceerd.

Meer belasting op energie vanaf 2018

Begin dit jaar werd al gemeld dat de rekening voor energie voor het gemiddelde huishouden zou stijgen bij ingang van het nieuwe regeerakkoord. Zo zal de rekening voor energie per huishouden dit jaar ongeveer stijgen tot zeventig euro. Deze stijging wordt veroorzaakt door een stijging van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. Daarnaast meldt Pricewise dat dit bedrag in 2019 nog verder zal gaan stijgen.

Juist nu is dus hét moment dat energiezuinig wonen loont! Zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Om deze reden gaan we in deze informatieve blog verder in op verschillende manieren hoe jij bewuster om kunt gaan met energie en een meer energiezuinige woning kunt realiseren.

Er zijn verschillende manieren hoe jij kunt besparen op je rekening voor energie. Dit kan door eenmalige investeringen, zodat je geld bespaard op de lange termijn. Maar ook door kleine aanpassingen in jouw dagelijkse bezigheden, waar je wellicht tot nu toe nog niet bij stil hebt gestaan. We gaan een aantal van deze tips met je doorlopen:

Isolatie

Ongeveer de helft van onze rekening voor energie bestaat uit kosten voor de verwarming. Daarom is een goede isolatie noodzakelijk voor het realiseren van een energiezuiniger huis. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat jij in de winter minder gebruik hoeft te maken van je verwarming, omdat je woning minder snel warmte verliest en minder kou van buiten toelaat. Dit zelfde geldt voor de zomer, een beter geïsoleerd huis laat minder warmte binnen, waardoor je woning koel blijft en jij geen airco hoeft in te schakelen.

Verschillende manieren van isolatie

Er zijn verschillende manieren hoe jij je woning kunt isoleren. Zo kan warmte in je woning namelijk ontsnappen via de vloeren, ramen, gevel en het dak. Een vorm van gevelisolatie is bijvoorbeeld het isoleren van de spouwmuur . Een spouw is een ruimte van ongeveer vier tot zes centimeter tussen de binnen-en de buitenmuur. Deze ruimte wordt opgevuld door isolatiemateriaal. Dit is een flinke eenmalige investering, maar volgens Thuiscomfort verdien je dit bedrag binnen vier jaar terug op je rekening voor energie!

Naast je huis op verschillende factoren beter te isoleren, kun je jouw woning ook beschermen tegen koudeval, oftewel de kou die via je ramen binnenkomt. Deze koude lucht is compacter en zwaarder dan de warme lucht in je woonkamer, waardoor de koude lucht als het ware de warme lucht weg ‘duwt’. Hierdoor verdwijnt de warme lucht richting het plafond, met als gevolg dat de verwarming harder moet werken om de ruimte op eenzelfde temperatuur te krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld tegen gaan door je woning te voorzien van isolatieglas.

Het glas van je woning

Door je woning te voorzien van isolatieglas verliest je woning minder warmte. Bij alleen enkelglas gaat er namelijk nog erg veel warmte in de woning verloren. Hierdoor ben jij meer geld kwijt aan de kosten voor de verwarming. De verwarming moet namelijk harder werken om een ruimte voorzien van de juiste temperatuur. De meeste woningen in Nederland beschikken over dubbelglas. Maar tegenwoordig is er zelfs triple glas met drie isolatielagen, voor een nog betere isolatie.

Betere isolatie met rolluiken

Voorgaande voorbeelden van isolatie brengen het nadelige effect met zich mee dat er veel verbouwing nodig is om een beter geïsoleerde woning te realiseren. Er is echter ook nog een andere mogelijkheid waarmee jij je woning energiezuiniger kunt maken. Namelijk door de aanbreng van rolluiken voor je ramen. Rolluiken hebben namelijk ook een isolerende functie, waardoor warmte niet kan ontsnappen door het pantser voor je ramen.

Rolluiken verdubbelen de isolatiewaarde van het glas. Met de extra isolatie door rolluiken vermijd je de koudeval, waardoor jij gedurende de koude maanden minder gebruik hoeft te maken van je verwarming en zo bespaart op je energiekosten. Ook voor de aanbreng van rolluiken zal er eenmalige geïnvesteerd moeten worden. Maar met rolluiken ben je wel verzekerd van een duurzame oplossing. De lamellen van de rolluiken kunnen namelijk niet vastlopen of van elkaar verschuiven doordat de lamellen onderling verbonden zijn. Daarnaast zijn ze ongevoelig voor stof en vocht!

Automatisering

Het is mogelijk je rolluiken te besturen met een applicatie via je smartphone, wanneer je kiest voor rolluiken uitgerust met home control. Zo kun jij bijvoorbeeld vanuit je werk gemakkelijk je rolluiken sluiten, wanneer je ziet dat de temperatuur buiten veel lager ligt dan was voorspeld en jij daarom de rolluiken nog niet had gesloten vanmorgen. Daarnaast kun je de rolluiken ook uitrusten met een tijdklok. Stel eenmalig in hoe laat jij wilt dat in de ochtend je rolluiken openen en hoe laat je wilt dat ze in de avond sluiten.

Raamdecoratie

Er is ook een andere manier om er voor te zorgen dat je woning in de winter minder warmte verliest via de ramen en in de zomer minder warmte toelaat. Namelijk door je woning te voorzien van raamdecoratie zoals

Raamdecoratie houdt de koude lucht die van buiten door het glas naar binnenkomt tegen, zodat jij je verwarming wat lager kunt zetten. Daarnaast geeft de raamdecoratie tegen je ramen de zonnestralen in de zomer geen kans om naar binnen te dringen, zodat jouw woning koel blijft.

Isolerende werking van raamdecoratie

De precieze isolerende werking van je raamdecoratie en dus het exacte bedrag dat jij bespaart op je rekening voor energie hangt af van verschillende factoren: het soort raamdecoratie, het soort glas, de oppervlakte van je raam, het materiaal van je raamdecoratie, de kleur van je raamdecoratie en de dikte van je raamdecoratie. Wil jij raamdecoratie aanschaffen met als doel het tegengaan van warmte en kouverlies. Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Hout, aluminium en kunststof houden meer warmte van buiten tegen dan raamdecoratie bestaande uit stof.
  • Hoe dichter de structuur van het materiaal, hoe minder deze de warmte van buiten naar binnen doorlaat.
  • Een heldere lichte kleur weerkaatst invallend zonlicht het best.

Efficiënte raamdecoratie

Efficiënt omgaan met raamdecoratie in de zomer en winter doe je op de volgende manier: In de winter wil je natuurlijk optimaal profiteren van de aanwezige zonnestralen. Zorg er daarom voor dat je, bij een zonnige dag, de raamdecoratie in de ochtend open doet. Zo kun jij gedurende de winter genieten van de gratis warmte veroorzaakt door de zonnestralen die je woning binnendringen. In de avond, wanneer het flink afkoelt doe je de raamdecoratie dicht. Zo vormt de raambekleding een schild voor je raam en laat de kou buiten.

In de zomer, gedurende warme dagen doe je dit precies andersom. In de ochtend, voordat je vertrekt naar je werk, doe je de raamdecoratie dicht. Als de temperatuur oploopt en de zon begint te schijnen houdt de raambekleding voor je raam de warmte tegen, waardoor jij aan het eind van de dag thuiskomt in een koel huis. In de avond, als het afkoelt, doe je de raamdecoratie open en profiteer je van de koelere lucht die je woning binnenkomt.

De tot nu toe benoemde tips zijn allemaal investeringen die jij aan je woning kunt doen. Maar er zijn ook kleine aanpassingen die op de kortere termijn al veel effect hebben en minder grote investeringen met zich meebrengen. We zetten een paar eenvoudige tips voor jou op een rijtje!

Eenvoudige te realiseren tips

Stand-by killers

Mensen laten apparaten vaak op stand-by staan, wanneer ze geen gebruik maken van het apparaat. Schakel vanaf nu altijd alle apparaten die je niet in gebruik hebt helemaal uit. Apparaten die op stand-by staan verbruiken ook stroom, dit noemen ze sluipverbruik. Erg zonde van de energie die jij toch niet gebruikt! Trek daarom altijd de stekker uit stopcontacten, zodat je er zeker van bent dat het apparaat geen energie verbruikt.

Meubels voor radiator

Kijk daarnaast eens goed rond in je woning. Staan ergens meubels voor je radiatoren? Zo ja, zorg er dan voor dat de radiatoren vrij komen te staan. Het meubel vormt namelijk momenteel een blokkade voor de warmte die de radiator uitstraalt.

Sluit ramen en deuren

Sluit alle deuren in je huis en verwarm alleen de ruimtes waar jij je op een dag veel bevindt. Het verwarmen van ruimtes waar jij niet komt is verspilde energie. Je bespaart met deze tips gemiddeld 190 euro per jaar!

Thermostaat op 15 graden

Ben jij de hele dag op het werk? En is er verder overdag niemand in huis? Zet de thermostaat dan op 15 graden. Zo bespaar je namelijk gemiddeld 130 euro per jaar. Wanneer je deze tip ook ’s nachts opvolgt en de verwarming een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden zet, bespaar je nog eens gemiddeld 95 euro per jaar extra.

Led-verlichting

Heb jij in je woning nog halogeenlampen hangen? Vervang deze dan door led-verlichting. Led-verlichting verbruikt namelijk tot 90 procent minder stroom en gaan daarnaast ook nog eens veel langer mee. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in de avond eens wat vaker een kaarsje aan te steken. Dit scheelt energie en het zorgt ook nog een voor een gezellig sfeertje in je woonkamer.

Energie label

Check voorafgaand bij een aankoop van een elektrisch product altijd het energielabel. Dit label loopt van A+++ of zeer energiezuinig tot G of zeer energieverspillend. Houd er rekening mee in je overweging bij de aankoop dat een energieverspillend product op de lange termijn meer energie verbruikt en dus ook hogere kosten met zich meebrengt.

Voor extra informatie over rolluiken of raamdecoratie kun je altijd terecht bij een van de Verano partner. Zij kunnen jou verder helpen met al je vragen of het maken van verschillende keuzes. Vraag een gratis brochure aan om jezelf te oriënteren op de verschillende mogelijkheden. Samen met deze brochure ontvang jij de gegevens van jouw dichtste Verano partner. En? Ben jij ondertussen op ideeën gekomen wat jij gaat doen met het bedrag dat je op de lang termijn gaat besparen?

Succes met jouw strijd tegen de hoge rekening voor energie!