Koel je woning duurzaam

Je woning duurzaam koelen via zonwering, ontdek de oplossingen van Verano

09-08-2022

Na de bloedhete maand juli maken we ons op voor de eerste hittegolf van het jaar. Een klein voordeel: de nachten blijven relatief koel. En dus kan jij je woning duurzaam koelen en koel houden: 's nachts ramen open, overdags ramen dicht en zonwering naar beneden. Lees snel verder hoe je jouw huis duurzaam kunt beschermen tegen de hitte!

Vraag hier jouw gratis brochure met verdeler! arrow-right

Duurzamer dan airco's

Velen kiezen ervoor om hun woning te verkoelen en koel te houden met bijvoorbeeld airco's en ventilators. Dat zijn geen goedkope en ook geen energiezuinige oplossingen. En door de snel stijgende prijzen voor energie wordt de keuze voor een airco of ventilator ook minder aantrekkelijk.

Gelukkig zijn er duurzamere alternatieven waarmee je de temperatuur in je woning aangenaam houdt: laat de frisse lucht 's nachts naar binnen en investeer in zonnewering. Wanneer je inspeelt op het weer en zonwering op de juiste momenten gebruikt, bespaar je veel energie terwijl je je woning koel houdt.

's Nachts woning koel houden met open ramen

Alleen al door 's avonds en 's nachts te ventileren, laat je jouw woning al goed koelen. De frisse lucht van buiten verdringt de warme lucht binnen — en dat zonder airco! Wel is het belangrijk om goed de buitentemperatuur te checken voordat je jouw ramen opent. Is het na zonsondergang buiten nog warmer dan binnen? Dan kan je jouw ramen beter gesloten houden, totdat de buitentemperatuur verder is gedaald.

Houd vervolgens je ramen open tot in de ochtend en ontwaak in een verfriste woning.

Overdags woning koel houden zonder airco

Vooral overdags valt er nog veel winst te behalen om je woning duurzaam te koelen. Veel woningen zijn slecht tegen de zon beschermd, waardoor het koelen van woningen met airco dweilen met de kraan open is.

Met zonwering voor je ramen zorg je voor de nodige bescherming tegen de zon. Producten als ritsscreens, rolluiken en uitvalschermen houden het grootste deel van de warme zonnestralen tegen. Hierdoor verduister je niet alleen binnenruimtes, maar houd je ze ook koel.

Woning duurzaam koel houden met welke zonwering?

Veel mensen vergeten dat je ook met raamdecoratie je woning koel kunt houden. Door je rolgordijnen, plissés, of jaloezieën overdags dicht te doen, valt er minder zonlicht en dus minder warmte in je woning.

Buitenzonwering heeft echter veel meer effect tegen de hitte. Producten als bijvoorbeeld rolluiken, ritsscreens en uitvalschermen vormen een verduisteringslaag voor je raam. Hiermee voorkom je dat zonnestralen je raam kunnen bereiken, zodat jij jouw woning nog makkelijker koel kunt houden.

Met ritsscreens kan je de temperatuurstijging tijdens hete dagen met meerdere graden beperken. Met de ritsscreen rekentool bereken je het voordeel voor jouw woning.

De zon gebruiken om je woning duurzamer te koelen

Je kunt zelfs nog meer op energie besparen en tegelijkertijd je woning koel houden. Met zonwering op zonne-energie gebruik jij de zon om de producten te bedienen. Producten als solar rolluiken en solar screens laden zichzelf met zonne-energie op en hoef je dus niet aan het stroomnetwerk aan te sluiten. Hierdoor bespaar je bijgevolg nog meer op je rekening voor energie.

Meer weten

Hopelijk houd jij het hoofd tijdens deze hittegolf ook koel! Wil jij weten hoe je met zonwering jouw huis duurzaam kunt koelen? Vraag dan een gratis brochure aan.

Vraag hier jouw gratis brochure met verdeler! arrow-right