Banner Terrasoverkapping Kerkhof2

Weet jij wat daglicht met jou doet?

22-12-2019

Het groot deel van de Nederlandse bevolking brengt het grootste gedeelte van de dag binnen door. Als je genoeg wordt blootgesteld aan licht is dit niet direct een probleem. Echter zijn veel woningen en gebouwen er zo op ingericht dat we geen juiste hoeveelheid daglicht binnenkrijgen. Zonde, want daglicht oefent heeft positieve effecten op onze gezondheid!

De wetenschap

Veel studies hebben het verband tussen daglichtsystemen, psychisch welzijn en de productiviteit van mensen onderzocht. Uit deze studies zijn relevante inzichten naar voren gekomen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat studenten welke aan genoeg daglicht worden blootgesteld 5 tot 14% hogere testscores behalen en 20 tot 26 procent sneller leren. Ook op werkplekken blijken mensen tot 18% productiever te zijn door de blootstelling aan daglicht.

Daglicht en kleurtemperatuur

Daglicht bestaat uit verschillende aspecten, wat inhoudt dat het daglicht dat we zien mogelijk niet het daglicht is dat ons lichaam nodig heeft. Zo zorgt daglicht er dus voor dat we kunnen zien. Maar daarnaast heeft daglicht ook verschil in kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur heeft invloed op onze psyché, dus hoe we ons op dat moment voelen. Warm licht is ontspannend en koud licht zet aan tot activiteit. Warm licht kun je vergelijken met de kleur van de zonsondergang of zonsopkomst.

Bij grote projecten en nieuwbouw wordt er ook steeds meer rekening mee gehouden dat mensen voldoende worden blootgesteld aan daglicht. Zo zijn vaste vormen van daglicht, zoals zonwerend glas en overstekken een prima vorm om de warmte van de zon in een gebouw of woning te verminderen, maar het vergroot ook het hele jaar door de behoefte aan kunstlicht en verminder de warmtewinst door zonnestraling in het stookseizoen. Daarom is het van belang dat er vormen van zonwering worden toegepast aan woningen en gebouwen die vervelende schitteringen van het licht tegenhouden, maar daglicht niet geheel buitensluiten!