close
Rolluiken of ritsscreens 2

Rolluiken of ritsscreens?

17-01-2022

In de zoektocht naar extra beschutting voor de ramen stellen mensen zichzelf vaak de vraag: rolluiken of ritsscreens als zonwering? Om deze vraag op de juiste manier te kunnen beantwoorden is het belangrijk om de motieven voor de aankoop op een rijtje te zetten. Een rolluik en een ritsscreen hebben namelijk veel overeenkomstige functies maar daarnaast ook diverse onderscheidende eigenschappen.

Verduistering

Rolluiken en ritsscreens hebben beiden een verduisterende functie, echter is de toepassing van beide producten toch erg verschillend. Zo zijn rolluiken, zoals onze opbouwrolluiken, voorzetrolluiken en inbouwrolluiken, in staat om ruimtes volledig te verduisteren. Het zicht van binnen naar buiten en van buiten naar binnen verdwijnt hierdoor dan ook volledig. Ideaal wanneer jij wil zorgen voor optimale privacy of een donkere slaapkamer voor een goede nachtrust.

Behoud het zicht dankzij ritsscreens

Ritsscreens kunnen een ruimte ook verduisteren en beschermen tegen invallend licht van de zon maar laten doorgaans meer licht de ruimte in dan rolluiken. De weving van een screendoek bevat namelijk minuscule openingen. Daarnaast zorgen ritsscreens ervoor dat het doorzicht niet volledig verdwijnt en de eenheid met de omgeving buiten ook grotendeels behouden blijft.

Houd er rekening mee dat het doorzicht vooral wordt bepaald door de ‘ruimte’ die het meest verlicht is. Wanneer het binnen donkerder is dan buiten (overdag) kun je gemakkelijk van binnen naar buiten kijken. Wanneer het binnen echter veel lichter is dan buiten (vooral 's avonds met licht aan) kun je juist gemakkelijk van buiten naar binnen kijken.

RolluikenRitsscreens
Volledig verduisterendDeels verduisteren
Geen doorzichtDoorzicht blijft behouden

Isolatie

Zowel rolluiken als zonnescreens vormen een extra laag voor het raam. De lucht die tussen het raam en het product blijft hangen zorgt bijgevolg voor een isolerende laag. Door het stevige pantser hebben rolluiken een betere isolerende werking dan ritsscreens. Ook tegen geluidsoverlast bieden rolluiken meer bescherming dan ritsscreens.

Inbraakwerende rolluiken

Rolluiken vormen in tegenstelling tot ritsscreens een pantser voor je ramen. Dit zorgt er bijgevolg voor dat je huis beter beveiligd is tegen ongewenst bezoek wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent of boven geniet van een welverdiende nachtrust.

Conclusie screen versus rolluik

Op basis van bovenstaande vergelijking kunnen we concluderen dat rolluiken meer functies hebben dan ritsscreens. Echter kun je met ritsscreens op een subtiele manier voor zorgen dat het comfort in je woning beduidend vergroot, omdat ze zorgen voor een grotere eenheid met de omgeving buiten.

In tegenstelling tot rolluiken die het licht tijdens de dag volledig weren, zorgen screens ervoor dat je het binnenkomende zon of daglicht zelf regelt naar gelang het moment.

Welke zonnewering geniet jouw voorkeur?

Meer weten over onze rolluiken of screens?

Graag een zonwering kopen, maar je bent er toch nog niet helemaal uit? Geen probleem! Neem alvast contact met ons op om een brochure aan te vragen of voor een vrijblijvende offerte via één van onze verdelers. Zij denken graag met je mee en geven je ook graag advies op maat! Je vindt jouw dichtste partner hier.

Vraag hier jouw gratis brochure met verdeler! arrow-right