Zonnescherm zonwering lezen Heeswijk

Zonwering versus airco: enkele verschillen in kaart gebracht

24-02-2020

De laatste jaren hebben we in België steeds te maken met extremere zomers. Hittegolven zijn zeker geen toeval en volgen elkaar in sneltempo op. Tijdens dergelijke periodes is het belangrijk om voldoende te drinken en om verfrissing op te zoeken. Verfrissing in huis wordt stilaan een noodzaak. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een leuk zwembad, airco, zonwering, etc. Je noemt het maar op. In onderstaande blog zullen we een zonwering vergelijken met airco.

1. Koeling van jouw woning

Hier is er best een groot verschil tussen airco en zonwering. Airco zuigt voortdurend de warme lucht weg terwijl zonwering zorgt dat de warmte niet binnen kan. In dat opzicht is zonwering best een pak ecologischer dan airco, want er is geen voortdurende nood aan elektriciteit.

2. Prijsverschil zonwering versus airco

Zowel bij airco als bij zonwering heb je verschillende mogelijkheden qua prijzen. Vaste airco is duurder dan mobiele airco. Net zoals een lamellendak meer kost dan enkele screens.

Het grote verschil zit hem opnieuw in het feit dat zonwering veel economischer is. Doordat er geen energie nodig is, zal je voor je airco op lange termijn al snel een pak duurder uitkomen. Verder is zonwering ook relatief onderhoudsvriendelijk en gaat zeker even lang mee dan een airco.

3. Wat met jouw gezondheid

Opnieuw een groot verschil. Waar zonwering zal zorgen dat er minder geluid is, zorgt een airco juist voor meer geluid. Als je wil gaan slapen en rust wil, dan is airco zeker niet de beste keuze.

Van airco ga je ook snel hoesten en niezen. Dit komt omdat er bij de luchtcirculatie van een airco vaak meer virussen en bacteriën worden verspreid.

4. Verschil in gevoelstemperatuur

Zoals eerder vermeld blaast airco letterlijk koude lucht in de woning. Terwijl je met zonwering een daling hebt van de bestaande temperatuur in de woning. De overgang verloopt aangenamer bij zonwering.

We denken dat bij extreme hitte een combinatie van airco en goede zonwering hier een oplossing kan zijn. Als je goede zonwering geïnstalleerd hebt, dan zul je minder moeten bijkoelen met airco.

5. Welke mogelijkheden met zonwering en met airco?

Airco heeft 1 doel en dat is zorgen voor afkoeling. Zonwering daarentegen heeft naast een aangenamere temperatuur, nog heel wat extra’s te bieden:

  • Controle over de warmte in jouw huis, maar ook over de lichtinval
  • Bescherming tegen schadelijke UV-straling
  • Een verhoging van de privacy
  • Een daling van jouw energierekening
  • Een mogelijk betere EPC-waarde van jouw huis
  • Beter beschermd tegen diefstallen of pogingen tot inbraak.

Welke types zonwering zijn er?

Bij Verano maken we onderscheid tussen:

Zonwering voor tuin en terras

Zonwering voor de gevel

Raamdecoratie

Met de juiste zonwering of raamdecoratie geef je een mooie meerwaarde aan je huis. Het is een investering die zich snel terugbetaald. Met een goede zonwering kun je rekenen op meer privacy, minder energieverbruik en meer bescherming tegen diefstal.

Als je graag meer info wenst, vraag dan zeker een brochure aan of bezoek onze showroom in Neder-Over-Heembeek.

Download één van onze brochures
  • Share on LinkedIn