ONTDEK ONZE BROCHURES - STALEN & VERDELERS

close
zonwerende screens

Daarom is dynamische zonwering onmisbaar voor jouw woning

03-03-2020

Indien jij een zonnescherm of zonwerende screens aan je huis hebt hoeven we je vast niet meer te overtuigen van de vele voordelen. Zo zal jij het waarschijnlijk in de zomer koel in huis houden of geniet je van de schaduw op je terras. Maar wist je dat de rol van dynamische zonwering de komende jaren nog meer aan belang zal winnen?

Bouw trends

De ontwikkelingen in de manier van bouwen volgen elkaar in rap tempo op. Om deze manier kun je nieuwbouwwoningen steeds degelijker laten bouwen en worden mensen ook gestimuleerd hun bestaande woningen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van vloeren of spouwmuren, het vervangen van glas en het renoveren van daken. Deze ontwikkelingen dragen bij aan een verbeterde isolatie van je woning en zullen op termijn een besparing in kosten opleveren.

Daarnaast wordt het belang van licht tijdens de dag steeds meer op waarde geschat en kiest men bij de bouw van nieuwbouwhuizen veelal voor grote ramen. Bovenstaande ontwikkelingen zorgen echter in combinatie met het veranderende klimaat voor een enorm risico op oververhitting van huizen. We gaan je uitleggen hoe dit komt.

Oververhitting van huizen

Zoals gezegd komt de oververhitting van woningen en gebouwen voort uit een drietal ontwikkelingen. Met de verandering van het klimaat ben je waarschijnlijk al bekend, de overige 2 ontwikkelingen willen we graag met je doornemen.

Grote ramen

Directe straling van de zon treedt je huis voornamelijk binnen via transparante componenten, je ramen dus. Zodra deze straling in aanraking komt met materie zoals je vloer, muren en meubels genereer je extra warmte. Nu de ramen van woningen groter zijn, is het voor de zon gemakkelijker om het huis binnen te treden en zal je er dus meer warmte kunnen genereren.

Een goed voorbeeld hiervan vind je 's zomers bij het gebruiken van je auto. Bij een buitentemperatuur van 24 graden Celsius, kan de temperatuur in een afgesloten auto binnen een uur al verdubbelen tot 48 graden Celsius. Zorgt glas er dan helemaal niet voor de dat je een deel van de zon kunt weren? Jawel, de G-waarde van glas geeft aan hoeveel procent van de zonnestralen worden doorgelaten. In geval van dubbelglas ligt dit percentage rond de 76%.

Geïsoleerde vloeren en gevel

De toenemende isolatie van gevel, vloeren en daken zorgt er bijgevolg voor dat je de kou 's winters beter buiten huis kunt houden. Een mooie ontwikkeling die er dan ook voor zorgt dat je op termijn enorm kunt gaan besparen op je stookkosten. De keerzijde van een verbeterde isolatie is echter dat de warmte die in de zomer in de woning wordt gegenereerd ook moeilijker het huis kan verlaten.

Nu je weet hoe de combinatie van het veranderende klimaat, het bouwen met grote ramen en de toename van isolatie zorgt voor een enorme risico op oververhitting van je woning gaan we vervolgens kijken naar een oplossing.

Zonwering tegen oververhitting

Zonwering kan een belangrijke rol spelen om de toetreding van zonnestralen door de ramen te verminderen. Eerder vertelde we je dat de G-waarde van dubbelglas rond de 0,76 ligt, wat betekent dat 76% van de zonnestralen wordt doorgelaten. Met de toepassing van een ritsscreen kan je deze waarde terugbrengen tot 8-16%. Dit betekent dus dat je de instraling van het zonlicht enorm kunt verminderen!

Later in deze blog leggen we je uit hoe de kleurkeuze van het zip screen doek een belangrijke rol speelt bij het weren van de zonnestraling.

Dynamische zonwering

Dynamische zonwering is zonwering die men zowel handmatig als ook elektrisch kan bedienen. Dit betekent dat de gebruiker of een programma deze zonwering kan openen en fluiten door de gebruiker. In de zomer wil men overdag de hitte zoveel mogelijk buiten de woning houden. ’s Avonds is het echter belangrijk dat de opgebouwde warmte zo goed mogelijk het huis weer kan verlaten.

Waarom géén statische zonwering?

Bij de toepassing van statische zonnewering zoals statische lamellen, een overstek of zonwerend glas heeft men niet de mogelijk om te variëren met de instraling van de zon. Dit betekent dat het 's avonds in de zomer lastiger is om de warmte die ontstaan is in de woning kwijt te raken via de ramen. Bovendien is het met statische zonwering niet mogelijk om in de winter te profiteren van de welgekomen zonnestraling.

Je weet nu waarom het belangrijk is om dynamische zonnewering zoals ritsscreens te gebruiken in de strijd tegen de oververhitting van je woning. Nu zullen we je uitleggen hoe het screendoek hier een hoofdrol in vertolkt.

De doekwaarden van ritsscreens

Het ritsscreen doek is de drijvende kracht achter jouw ritsscreen. De zonwerende eigenschappen van het ritsscreen doek zorgen er namelijk voor dat je een groot deel van de invallende zon kunt gaan weren. Een screendoek kent de volgende doekwaarden:

  • Reflectie waarde, dit is het % zonlicht dat reflecteert.
  • Absorptie waarde, dit is het % zonlicht dat absorbeert.
  • Transmissie waarde, dit is het % zonlicht dat doorgaat.

Reflectiewaarde ritsscreen

De reflectiewaarde van een screendoek van screens geeft het percentage van de zonnestralen weer die screens reflecteren. zipscreen doeken met een lichte kleur hebben doorgaans eens hoge reflectiewaarde.

Absorptiewaarde ritsscreen

De absorptiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat je absorbeert door het zip screen doek. Een deel van de geabsorbeerde warmte wordt ook weer uitgestraald door het doek.

Doeken met donkere kleuren hebben vaak een hoge absorptiewaarde. Zonwering met een donker zip screen doek werkt dus effectief aan de buitenzijde van jouw ramen. Wanneer je zonwering met donkere doeken aan de binnenzijde van jouw ramen plaatst loop je het risico dat deze veel warmte absorberen en weer uitstralen binnen in jouw woning.

Transmissiewaarde ritsscreen

De transmissiewaarde van een screendoek geeft het percentage van de zonnestralen weer dat doorgaat. Hoe hoger de transmissie, hoe meer licht en warmte jouw woning bijgevolg bereiken. Screendoeken met een lage transmissiewaarde zijn daarom het meest effectief in het weren van de zon.

Meer weten over onze zonwering?

Graag een zonwering kopen, maar je bent er toch nog niet helemaal uit? Geen probleem! Neem alvast contact met ons op om een brochure aan te vragen of voor een vrijblijvende offerte via één van onze verdelers. Zij denken graag met je mee en geven je ook graag advies en service op maat! Je vindt jouw dichtste partner hier.

Vraag hier jouw brochure met verdeler! arrow-right