Gelenkarmmarkisen V360 st Tropez 702602 02

Leer de wind herkennen en voorkom schade aan je zonwering

02-05-2019

Zonwering heeft als functie het weren van de zon of het filteren van fel licht. Zonneschermen zijn de ideale schaduwmakers voor jouw terras. Soms is het nodig om een groot terras te voorzien van schaduw, waardoor de afmeting van het zonnescherm oploopt. Hoe groter het zonnescherm, hoe meer wind het kan vangen. Een hoge windkracht kan dan voor problemen gaan zorgen bij zonneschermen, bijvoorbeeld aan het scherm, het doek of zelfs aan de gevel.

Op buitenzonwering is de Europese Norm EN 13561 van toepassing. Dit houdt in dat het product aan een bepaalde gegarandeerde kwaliteit moet voldoen. Waaronder ook het bestand zijn tegen een bepaalde windklasse. Wat houdt een windklasse of windkracht nu eigenlijk precies in?

Windweerstandsklasses

De kwaliteit van zonwering wordt aangegeven in windklasse. De windklasse komt overeen met een bepaalde windkracht:

  • Windweerstandsklasse 1: Dit staat gelijk aan windkracht 4 met een windsnelheid tussen de 20-28 km/u. Bij de constatatie van windklasse 1 staat er een matige wind.
  • Windweerstandsklasse 2: Dit staat gelijk aan windkracht 5 met een windsnelheid tussen de 29-38 km/u. Te herkennen als vrij krachtige wind.
  • Klasse 3: Dit staat gelijk aan windkracht 6 met een windsnelheid tussen de 38-49 km/u. Deze windklasse is vergelijkbaar met een krachtige wind.
  • Klasse 4: Dit staat gelijk aan windkracht zeven met een windsnelheid tussen de 50-61 km/u. Dit is een zeer harde wind.

Zonneschermen als zonwering

Wij laten onze zonneschermen testen op de hoeveelheid windkracht de producten aankunnen. Windvaste zonneschermen van Verano dragen de windklasse 1 certificering volgens TÜV. Wij adviseren dus om jouw zonnescherm altijd te sluiten bij matige wind.

Een goede manier om er altijd zeker van te zijn dat jouw zonnescherm sluit bij een te hoge windsnelheid is bijvoorbeeld een windsensor. Deze meet de windsnelheid en zorgt ervoor dat jouw zonnescherm dus automatisch sluit als de maximale toegestane windsnelheid is bereikt. Zo blijft jouw zonnescherm nooit open bij een windklasse hoger dan 1. Voor meer informatie over deze windsensor kun je natuurlijk ook altijd terecht bij jouw Verano partner.

Ritsscreens als zonwering

Natuurlijk laten wij onze zonwerende ritsscreens ook testen op de hoeveelheid windkracht dat ze aankunnen. Ritsscreens V540 en V599 dragen de windklasse 4 certificering volgens TÜV. Windklasse 4 komt overeen met windkracht 7 met een windsnelheid van 74 kilometer per uur. Ritsscreen V550 heeft zelfs de test met windklasse 6. Dit is beaufortschaal 11 en betekent dat het een heftige storm kan doorstaan. Zip screens zijn dus bestand tegen heftige weersomstandigheden. Ook windvaste ritsscreens kunnen uitgerust worden met een windsensor.

Download hier de gratis brochure met verdeler arrow-right